SEFFLE 15A 7 HK

 

Typ Seffle 15A

Tillverkare: AB Seffle Motorverkstad, Seffle

Tillverkningsnummer: 4331

Tillverkningsår: 1938

Effekt: 7 HK

Varvtal: 650

Varvtalsreglering: Pendelregulator

Startsystem: Tändkula, handstart

Drift: Okänt

Vad motorn ursprungligen är avsedd för är okänt men kan vara utformad för drift av en generator/elverk eller liknande. Tecken som tyder på detta är att Svänghjulet har försetts med en extra "krans" för att öka vikten , Frislagsregulatorn sitter i framkant på motorn samt att den utgående delen av vevaxeln är cylindrisk och kort (passar för en koppling av något slag) . Backslaget som finns monterat kommer från någon annan motor då bottenramen som det sitter på är avkapat i anslutningen till vevhuset. Ljuddämparens placering bakom motorn är nog en senare installation (men ganska fiffig). Ovanstående är givetvis spekulationer men om någon av läsarna vet mer om denna motor så är jag tacksam för info.

Då skicket på motorn i vissa fall är så dålig samt inte i något originalskick kommer den tills vidare att användas som reservdelsmotor till en annan 7 Hk som kan iordningställas till originalskick.

Backslaget

Undrar om detta är ett Sefflebackslag?

Motorn nerplockad till vevhuset

Att jag plockade ner motorn beror på att jag ville se konditionen på ingående delar för att kunna avgör vilka som kan användas till den andra motorn.

Motorskylten

Detta är vad jag kommer att avhandla om denna motor tills vidare. Som tidigare nämnts kommer jag att ta en hel del delar från motorn och överföra till en annan 7 HK (som jag inte har något tillverkningsnummer på). Ev resterande delar kommer jag att erbjuda till försäljning alternativt vänta tills jag får ihop delar till att göra den komplett igen.